Egenskaper lägger grunden

Den 7 augusti, i samband med årets Working Kelpiemästerskap, anordnar Svenska Working Kelpieklubben en heldag som ägnas åt vallningsegenskaper. Vi kopplar under dagen ihop teorin, analysen, praktiken och utvecklingen av de magiska vallhundsegenskaperna.

  • Teori – vi går igenom de egenskaper som styr våra hundar.
  • Analys – vallhundsegenskaper och arvbarhet.
  • Praktiken – hundarna gör xx …..vi gör xx….det blir då xx. Vi tittar på hundar och pratar om vilka egenskaper som styr hunden.
  • Utveckling/träning – vad är lätt att träna/svårt att träna och vad behövs det för ”grundpaket” av egenskaper.

 

Vi behöver ekipage till denna övning, vill du och din hund vara med? Anmäl dig enligt nedan.

 

Tillsammans sätter vi fokus på klubbens egenskapsbeskrivning och dess betydelse för att bibehålla working kelpiens vallningsegenskaper. Helt enkelt för att vi ska kunna använda den till det den är avlad för – att valla får, nöt mfl.

 

På förmiddagen kommer professor Erling Strandberg från Sveriges lantbruksuniversitet att berätta om den analys han utfört på resultaten från ca 400 hundar som har beskrivits via SWKK’s egenskapsbeskrivning. Resultaten visar på hög arvbarhet för flera av de egenskaper som beskriver hundens arbetsförutsättningar och arbetssätt. Erling kommer att berätta om de analyser han utfört och hur bland annat uppfödare kan använda dessa resultat i sitt avelsarbete.

 

Senare på dagen kommer Karin Söderberg, vallhundsinstruktör och uppfödare av border collie (kennel Vallhunden), att prata om vilka vallningsegenskaper hon ser hos de hundar som visas upp och koppla dessa till de behov av träning som olika vallhundstyper behöver för att bli väl fungerande vallhundar. Karin har under flera år anlitats vid  SWKK’s egenskapsbeskrivningar där hon har hjälpt deltagare att visa sina hundar samt förmedlat träningstips för fortsatt träning.

 

Under hela dagen kommer dessutom klubbens egenskapsbeskrivare att finnas på plats och berätta om vallningsegenskaper. Du kommer också att få möjlighet att ställa frågor till klubbens beskrivare.

 

Anmäl dig till Catarina Ottosson (ottossoncat@gmail.com) senast den 24/7. Ange också om du vill ställa upp med din hund eller om du vill delta utan hund.

 

Program

Plats: Ravlunda/Haväng Skåne.

Datum: 7 augusti

 

10.00 Fika och introduktion av Svenska working kelpieklubbens (SWKK’s) egenskapsbeskrivning.

 

10.30 Inbjuden föreläsare: Erling Strandberg

”Avel för vallningsegenskaper – Analys av SWKK’s egenskapsbeskrivning”

 

11.30 Introduktion till eftermiddagen.

Inbjuden vallhundsinstruktör: Karin Söderberg

Egenskapsbeskrivare SWKK

 

12.00 Lunch

 

13.00-14.30 Vallhundsinstruktör Karin Söderberg och SWKK’s egenskapsbeskrivare.

Vi tittar på hundar i arbete, diskuterar träning, olika övningar och vilka vallningsegenskaper som ligger bakom. Vi diskuterar också rasklubbens egenskapsbeskrivning. Enligt mål i SWKK’s RAS.

 

14.30-15.00 Fika

 

15.00-17.00 forts och avslutning.

 

Fakta om våra inbjudna föreläsare:

Erling Strandberg, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Erlings forskning har mycket handlat om skattning av genetisk variation för olika typer av egenskaper (fruktsamhet, hälsa, beteende, modersegenskaper, livslängd, prestation och produktion) i olika djurslag (mest mjölkkor, hästar och hundar). Erling deltar i flera samarbetsprojekt med t ex VikingGenetics och Växa (rörande mjölkkor) och Svenska Kennelklubben.

 

Karin Söderberg, driver sedan 2003 kennel Vallhunden. Förutom det håller Karin vallhundskurser och privatlektioner året runt. Karin skaffade sin första border collie för cirka 30 år sedan (efter hopplösa försök att flytta får utan hund) och har sedan dess mycket framgångsrikt tävlat i fårvallning, vunnit både EM och SM och under många år varit med i det svenska landslaget.